Vestea bună a dimineții pentru 5 milioane de pensionari, oficială. Cu cât se majorează pensiile românilor din 2024
După numeroase calcule și speculații legate de majorarea pensiilor pentru români, ministrul Finanțelor a înaintat niște scenarii clare vizavi de traiul pensionarilor din România începând cu anul viitor.
Deși mai există variabile, iar o versiune finală va veni din partea coaliției de guvernare, soluțiile nu prea mai sunt multe atunci când discutăm de creșterea pensiilor. Cel mai probabil, majorarea se va aplica de la începutul anului viitor, cu mențiunea foarte importantă că trebuie să existe un consens pe subiect între PSD și PNL.
Cu cât se majorează pensiile românilor
„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.
În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, acestea vor fi impozitate cu o valoarea între 20 și 25%, cu condiția ca astfel de proiecte să nu cadă testul Curții Constituționale a României, cum de altfel s-a întâmplat de fiecare dată.
„Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem. Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente”, a declarat oficialul.
Revenind însă la majorare, variantele sunt clare. În primul rând, leafa vârstnicilor va crește cu rata inflației în martie, cum de altfel recomandă și Banca Mondială. Recalcularea pensiilor pentru cinci milioane de români este și ea pe listă, după o nouă formulă din Legea Pensiilor care ar trebui adoptată în luna noiembrie a acestui an. Indexarea punctului de pensie cu salariul mediu brut stabilit anual prin legea bugetului, din care ar trebui să reprezinte 40 – 45%, reprezintă de asemenea o posibilitate.
Cel mai important este însă că Ciolacu a confirmat desființarea la Bruxelles a pragului de 9,4% din PIB pentru toate pensiile din România.